Goelen en Gaukema

Assertief zijn kan je leren

_DSC4501
_DSC4501

Wat is assertiviteit? 

Assertiviteit draait om zelfvertrouwen en respect voor jezelf en voor anderen. Het is de kunst om op een zelfzekere en directe manier aan anderen te laten weten wat je wel en niet wil. Mét aandacht voor de grenzen van anderen.  

- Charlotte Pollet

Waarom is assertief zijn belangrijk? 

Effectief communiceren 
Assertief zijn helpt bij het duidelijk uitdrukken van gedachten en gevoelens, waardoor er minder kans is op misverstanden. 
 

Positieve relaties 
Assertiviteit bevordert gezonde en respectvolle interacties met anderen en het voorkomen van conflicten. 
 

Persoonlijke groei
Assertiviteit vergroot je zelfbewustzijn en zelfrespect, waardoor persoonlijke ontwikkeling wordt gestimuleerd. Als bonus zit je ook nog beter in je vel. 

 

'Neen' durven zeggen zonder schuldgevoel. 6 tips: 

 

Weet wat je wil 
Om je eigen grenzen te kunnen communiceren, moet je eerst weten wat je wil. Geen eenvoudig vraag, dus neem er even de tijd voor om hierover na te denken. Als je een beter inzicht krijgt in je eigen behoeften, doelen en waarden, heb je een stevige basis voor het ontwikkelen van assertiviteit. 
 

Zeg wat je wil 
Leer je gedachten en gevoelens op een duidelijke en directe manier uiten, zonder per se 'sorry' te zeggen voor een 'neen'. Durf je tijd nemen en hierom vragen, je hoeft niet meteen te antwoorden. Wees wel duidelijk over wanneer je een antwoord zal geven, zodat je gesprekspartner geen onbedoelde druk zet door op te volgen of je reeds een antwoord hebt.  
 

Ken de obstakels op de weg 
Denk na over waarom je het moeilijk vindt om assertief te zijn. Wat houdt je tegen om een assertieve houding aan te nemen? En onthoud: je kan nooit iedereen tevreden stellen. 
 

Respecteer grenzen 
Assertiviteit gaat zowel om het respecteren van je eigen grenzen, als die van anderen. Jij mag je grenzen stellen, de ander mag dat ook. Hier ontstaat soms frictie. Leer hiermee omgaan door actief te luisteren en samen tot een compromis te komen. 
 

Let op je lichaamstaal 
Assertieve lichaamstaal betekent niet dat je dominant of agressief moet zijn. Maar een rechte rug, een open en rustige lichaamshouding en oogcontact versterken een zelfzekere indruk en zo ook jouw assertiviteit 
 

Oefenen, oefenen, oefenen 
Bouw aan je eigen zelfvertrouwen door te oefenen met assertieve communicatie in alledaagse situaties. Want ja, assertief zijn kan je echt leren. Waarschuw mensen in je omgeving wel even dat je aan je assertiviteit wil werken. Als het veiliger aanvoelt kan je het eerst eens uitproberen op je partner of een goede vriend.  


Wil je sterker in je schoenen staan, maar heb je graag wat extra ondersteuning en begeleiding bij het ontwikkelen van je assertiviteit? Dan kan onze trainer Hanne jou vast op weg helpen tijdens de opleiding: Assertief zijn kan je leren.

_DSC3582

Opleidingsaanbod

Functioneringsgesprekken