Goelen en Gaukema

Waarom hybride opleidingstrajecten wel renderen

DSC_3292
DSC_3292

Ken je dat? Een medewerker volgt een dure opleiding om te werken aan zijn leiderschapsskills, maar in de praktijk zie je daar maar weinig van terug. 

- Charlotte Pollet

De verwachtingen rond opleidingen zijn vaak hooggespannen, zowel langs de kant van de deelnemer als van zijn leidinggevende. Maar na enkele weken terug op de werkvloer blijkt vaak dat er weinig veranderd is. Nieuwe kennis blijft onbenut en oude werkpatronen keren heel snel terug. Wat loopt er mis?

Het probleem ligt vaak niet aan de inhoud van de opleiding zelf, maar het gebrek aan ondersteuning bij de implementatie van het geleerde. Opleidingen zijn vaak theoretisch van aard, ondanks de oefeningen en rollenspelen. Dit is waar hybride opleidingstrajecten, die een combinatie zijn van collectieve klassikale sessies en individuele coaching, de sleutel tot succes kunnen zijn.

Wat is een hybride opleidingstraject?

Hybride opleidingstrajecten combineren de dynamiek van collectieve klassikale sessies met de persoonlijke aandacht van individuele coaching. In de klassikale sessies kunnen medewerkers samen leren, oefenen en ervaringen delen. Zo creĆ«ren we een soort lerend netwerk van medewerkers (binnen jouw organisatie) waarin vragen en ervaringen worden uitgewisseld. 

De individuele coachingsessies bieden de mogelijkheid om dieper in te gaan op persoonlijke uitdagingen en doelen. En om een plan van aanpak uit te werken. Op deze manier stimuleren we de deelnemers om aan de slag te gaan met de opgedane kennis. Tijdens de volgende sessie verwachten we dan terugkoppeling over deze toepassing.

Jouw rol als leidinggevende?

Maar zelfs met een goed ontworpen hybride opleiding blijft het essentieel dat iemand binnen de organisatie de voortgang en de toepassing van het geleerde opvolgt. Na het volgen van een opleiding - of nog beter, na elke sessie - is het belangrijk om medewerkers te laten reflecteren over wat ze hebben geleerd en hoe ze dit kunnen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden. Dit kan een heel kort gesprekje zijn. Doe als leidinggevende regelmatig een check-in: Wat loopt er al goed? Waar loop je tegenaan? Wat heb je nodig om vooruitgang te boeken? Zo voelt de medewerker zich gesteund in zijn ontwikkeling en help je als leidinggevende om een zo groot mogelijk leereffect te realiseren.

Conclusie

Hybride opleidingstrajecten bieden een effectieve manier om de kloof tussen theorie en praktijk te overbruggen. Ze geven medewerkers de kans om gezamenlijk te leren en ervaringen te delen. En bieden tegelijk persoonlijke coaching om het geleerde daadwerkelijk toe te passen in hun job. Door medewerkers daarnaast ook te laten evalueren wat ze hebben geleerd en dit kort met hen te bespreken, kunnen organisaties ervoor zorgen dat investeringen in opleidingen ook daadwerkelijk renderen.

Bij Goelen & Gaukema HR Partners geloven we sterk in het verhoogde leereffect bij hybride opleidingen. Daarom investeren we graag in het ontwikkelen van trajecten op maat, aangepast aan de noden van uw organisatie. Onze baseline is niet voor niets "Building succesful teams". 

_DSC3582

Benieuwd naar onze aanpak?