Goelen en Gaukema

In 4 stappen naar een strategisch loonbeleid

_DSC3727
_DSC3727

In een tijd waarin talent schaars is en concurrentie hoog, wint het hebben van een strategisch loonbeleid aan belang. Het juiste loonbeleid kan niet alleen helpen bij het aantrekken en behouden van talent, maar ook bij het stimuleren van prestaties en het bevorderen van een positieve bedrijfscultuur. Als HR dienstverlener krijgen we van steeds meer KMO's de vraag of het ook voor hen interessant is om een loonkader uit te werken. Absoluut! Wist je dat het vanaf 2026 vanuit Europa zelfs voor iedere onderneming, ongeacht de grootte, verplicht is om een transparant loonbeleid te hebben?  

We zetten je graag op weg met deze 4 stappen: 

- Charlotte Pollet

1. Alles begint bij een marktconform salaris 

Een eerste belangrijk speerpunt van een duurzame verloning is de marktconformiteit. Met een benchmark krijg je een goed zicht op de huidige verloning. Wat is gangbaar binnen de sector? Zijn de lonen concurrentieel? Geldt dit voor alle functiecategorieën, regio's, opleidingsniveaus, …? En check zeker hoe de huidige lonen zich verhouden t.o.v. de barema's. Via deze analyse krijg je  inzicht in wat nodig is om de juiste positie in te nemen op de arbeidsmarkt en om medewerkers aan te trekken en te houden. De benchmarkresultaten vormen de basis van een beloningsstrategie die aansluit bij de doelstellingen en waarden van je bedrijf.  


2. Match loonbeleid met bedrijfsbeleid 

Een loonbeleid staat niet op zichzelf, maar wel ten dienste van de bedrijfsdoelstellingen. Begin met het vaststellen van de kernwaarden en doelstellingen van je bedrijf: Wat zijn de lange- en korte termijn doelen? Welke waarden wil je uitdragen? Welke resultaatsgebieden vinden wij belangrijk? Welke bedrijfscultuur moet het loonbeleid ondersteunen? En maak de vertaalslag naar hoe je medewerkers hierop zal evalueren en stimuleren. 


3. Vertaal naar een loonkader 

Een loonkader bestaat enerzijds uit loongrenzen en anderzijds criteria die je als basis gebruikt om het loon per medewerker te bepalen. Je begint met het vaststellen van loongrenzen per functiecategorie, zowel minimum als maximum. Deze baseer je op de barema's en benchmark. Door duidelijke grenzen te stellen, zorg je voor een structuur waarbinnen de lonen eerlijk en competitief zijn. Vervolgens maak je de vertaalslag van bedrijfsdoelstellingen naar criteria waar je medewerkers op regelmatige basis op evalueert. Deze beoordelingen geven inzicht in de prestaties en ontwikkeling van werknemers en bieden een basis voor loonsverhogingen. Een loonkader heeft als extra voordeel dat je  overzicht houdt over de verhouding van de lonen tussen medewerkers en het maakt een loonkostprognose veel eenvoudiger. 


4. Communiceer 

Een effectief loonbeleid vereist transparante communicatie met medewerkers over hoe lonen worden vastgesteld en wat er van hen wordt verwacht. Daarnaast moet ook duidelijk zijn hoe het loonbeleid bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen en waarden. Zorg ervoor dat medewerkers begrijpen hoe hun prestaties worden beoordeeld en hoe dit van invloed is op hun loon.  


Conclusie 

Een sterk loonbeleid is een ware evenwichtsoefening. Je wil tegelijk je medewerkers motiveren, je strategische doelstellingen verwezenlijken en dit alles moet natuurlijk financieel haalbaar blijven. Een loonbeleid uitwerken is dan ook een complex gegeven. Goelen & Gaukema HR Partners staat je graag bij met raad en daad.  


Wist je dat? 

  • het aanbieden van flexibele arbeidsvoorwaarden zoals thuiswerken en opleidingsbudget vaak meer impact heeft op medewerkerstevredenheid dan een loonsverhoging? 
  • het investeren in een transparant communicatiebeleid rond de loonstructuur helpt om het vertrouwen en de betrokkenheid van werknemers te verhogen? 
  • een strategisch loonbeleid een concurrentiële troef is voor het aantrekken en houden van talent? 
  • nieuwe generaties op de werkvloer openlijk praten over hun verloning? Reden te meer om een transparante loonstructuur te hebben!