Goelen en Gaukema

De 3 meest gemaakte fouten bij conflictmanagement

_DSC4421
_DSC4421

In elke werkcontext is het onvermijdelijk dat meningen botsen. We hebben allemaal onze eigen persoonlijkheid, belangen, ambities, sterke en zwakke kanten. Zo kunnen er kleine meningsverschillen tot grote strategische verschillen en conflicten ontstaan die een impact hebben op het werk.

Hoe je met een conflict omgaat zal mee bepalen of deze impact positief dan wel negatief zal zijn. Dit wordt beïnvloedt door verschillende factoren, waaronder de context, onze eigen belangen en hoe we in het verleden hebben geleerd met conflicten om te gaan.

Laten we eens kijken naar de 3 meest gemaakte fouten bij het omgaan met conflicten. Door te begrijpen wat niet werkt, kunnen we al veel leren.

- Charlotte Pollet

Vermijden - "Het gaat vanzelf wel over"

Je vermijdt een conflict in de hoop dat het vanzelf verdwijnt, wat vaak leidt tot opgebouwde spanningen, een gebrek aan productiviteit en onvrede langs beide kanten. Bovendien kan een gebrek aan eerlijke en open communicatie conflicten laten smeulen en escaleren, waardoor het op termijn nog moeilijker wordt om tot een oplossing te komen.

Competitie - "Ik heb gelijk, de andere zal dit moeten inzien."

Je ziet een conflict als een strijd die gewonnen moet worden. Je blijft halsstarrig vasthouden aan jouw eigen 'gelijk', en gooit alle mogelijke argumenten in de strijd om de andere te overtuigen. Het resultaat is vaak een win-verlies uitkomst, waarbij één partij zich slecht behandeld voelt. Wat de relatie en werksfeer niet ten goede komt.

Gebrek aan begrip en waardering - "Wat is het probleem eigenlijk?"

Je kan je niet inleven in het perspectief, de belangen en gevoelens van de ander, waardoor de kans op een succesvolle oplossing van het conflict verkleint.

Door alvast deze fouten te vermijden en actief te werken aan constructieve communicatie, begrip en samenwerking, kunnen conflicten goed worden beheerd en kan je tot positieve oplossingen komen.

Wil je meer leren?

Wil je meer leren over effectief conflictmanagement en praktische handvaten krijgen om met conflicten om te gaan? Schrijf je dan in voor onze opleiding conflictmanagement, waarin we dieper ingaan op strategieën voor het oplossen van conflicten en het bevorderen van een positieve en productieve werkcultuur.

Geïnteresseerd in het thema leidinggeven? Ontdek dan onze exclusieve bundel van 3 essentiële trainingen rond leiderschap, feedback geven en conflict management. Schrijf je in en geniet van een mooie bundelkorting van 15%!

 

_DSC3582

Wens je meer informatie?